2021-02-05 08:29:43• hírek • Szatmár.ro

A hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtést szorgalmazza a mezőteremi önkormányzat

Archív felvétel
Archív felvétel

Mezőterem községben már évek óta szelektíven szedik a szemet. Mondhatni, olajozottan is működik a rendszer, melyért az a közszolgáltatás felel, melyet a környék 12 településének önkormányzata hozott létre évekkel ezelőtt.

A háztartási hulladékok begyűjtését rendszeresen, egy kijelölt program szerint végzik, ugyanakkor a törvény előírásainak megfelelően, a helyi önkormányzat évek óta biztosítja a háztartásokban keletkező hulladékok szelektív begyűjtését is, ehhez pedig ingyenes műanyagzsákokat kapnak a háztartások.

Tar Miklós polgármester szerint mindezek ellenére nem tökéltes a rendszer, ugyanis nagyon sokan még mindig nem hajlandóak szelektíven gyűjteni. „Sajnos, a lakosság egy része nemtörődöm módon áll hozzá ehhez a kérdéshez, a szerves konyhai hulladék közé öntve a műanyag, textil, papír, fém, üveg, néha építési stb, hulladékokat is. Mindennek pedig az a következménye, hogy a község évről-évre, alulmarad a kötelező szelektív hulladék kvóták leadásában, ezért mindannyiszor büntetést kell fizetnünk, ebben az évben pl. 10 000 lejt” – magyarázta az elöljáró.

A teremiek, portelekiek, vezendiek, a környékünk lakói mindig is takarékos gazdaemberek hírében álltak, ennek ellenére mégsem értem, miért olyan nehéz most a szemetet úgy gyűjteni, ahogy azt a törvény megköveteli. Miért dobjuk ki ezt a pénzt büntetésekre, ahelyett, hogy óvodára, játszótérre, iskolára, járdára vagy világításfejlesztésre költenénk, vagy bármi másra, amire éppen szükség volna?” – tette hozzá.

Mindezek fényében a község nem tud eleget tenni annak az uniós szabványnak sem, amely a szemét szelektíven való gyűjtését szorgalmazza. Az előírás szerint 2022-re a háztartási szemét mintegy 50%-át szelektíven kellene gyűjteni, ezzel szemben egyelőre 16%-nál jár ez a mutató. Ez természetesen szankciókat is von maga után, melyet eddig a polgármesteri hivatal volt kénytelen kifizetni.

Annak érdekében, hogy az ebből adódó éves bírságot elkerülje a község, újabb, a szelektív szemétgyűjtést előmozdító kampányba fogott az önkormányzat, bízva benne, hogy a szép szó is elengedő lesz a lakosság jobb belátásra való bírásához. Amennyiben ez mégsem válna be, megszorításokkal is készül a polgármesteri hivatal: Tar Miklós polgármester szerint nem fogják elszállítani azok háza elől a szemetet, ahol azt nem szelektíven fogják kitenni a lakosok.

Sajnos nem mindig elég a szép szó, van amikor drasztikusabban kell fellépni, hogy eredmények szülessenek, de mi bízunk benne elég lesz ha elbeszélgetünk a lakossággal, és megértik ennek fontosságát, nem szeretnénk senki szankciókkal sújtani hanyagságuk miatt. Kérem, járuljunk hozzá mindannyian közös környezetünk rendjéhez, tisztántartásához” – zárta a beszélgetést Tar Miklós polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: